2007-08-29

ODF är bättre än OOXML

Öppna ett nytt kalkylark i StarOffice och skriv in 10 i A1, 20 i A2 och =SUM(A1:A2) i A3
Spara som test

unzip test.ods
emacs content.xml
Ändra 20 till 50 på två ställen och spara
zip -r testfix.ods .

Öppna testfix.ods i StarOffice (eller OpenOffice) och du ser att A2 är 50 och A3 är summerad till 70

Detta triviala förfarande (att editera XML externt) klarar inte OOXML, utan ger en massa felbeddelanden! Och ändå ska vi ha den skiten som SIS standard.

Goddag yxskaft, SIS

Jag skrev till SIS och beklagade mig över röstningen om OOXML.


----------

Subject: Skamligt kring OOXML

Med anledning av SIS skandalartade ställningstagande för OOXML
==============================================================

Att tillåta en sådan kupp som iståndsatts kring OOXML får SIS att
framstå som
ytterst korrumperat och framöver kommer ert arbete att ses som en ironi.

Att SIS tillåter att man blir medlem och får rösträtt ända fram till
tidpunkten för omröstningen är en skam för organisationen. Ingen av de
som anslutit sig sista veckan har deltagit i standardiseringsarbetet.

Skäms,

/Thommy M.


----------


Fick ett intetsägande svar utan några reflektioner om hur man kan tillåta att någon röstar utan att ha deltagit i remissarbetet.


----------------

Hej

SIS har tagit emot ett stort antal frågor angående den omröstning om Office Open XML som gjordes 2007-08-27. Vi har gjort en sammanställning av de vanligaste frågorna. Eftersom antalet e-postfrågor är så stort har vi inte möjlighet att svara personligen på just din fråga.

Vad är SIS?

SIS är en fristående ideell förening med medlemmar från både privat och offentlig sektor. Eftersom SIS är en ideell förening är det medlemmarnas behov och önskemål som styr verksamheten. SIS har inga egna synpunkter på vilka standarder som tas fram utan det är medlemmarna som styr detta. Eftersom SIS inte är en myndighet gäller inte offentlighetsprincipen för SIS verksamhet.

Hur blir man medlem i SIS?

SIS är öppen för alla intressenter. Alla företag, myndigheter och intresseorganisationer kan teckna medlemskap i SIS. Medlemskapet innebär att du aktivt kan delta i vårt arbete. Som medlem i SIS får ditt företag eller din organisation rätt att delta i de tekniska kommittéerna. Du får därmed tillgång till all information i den aktuella kommittén. En särskild projektavgift betalas av deltagarna i kommittén för att täcka kostnaden för att driva arbetet. För att få delta i en teknisk kommitté måste du skriva på en överenskommelseblankett. Så fort överenskommelseblanketten är underskriven får du delta i kommitténs arbete.

Vad gör SIS?

SIS är centrum för arbetet med standarder i Sverige, och samarbetspartner med de europeiska och globala nätverken, CEN och ISO, där SIS också är medlem. Tillsammans har vi bara under de senaste fem åren tagit fram över 6.000 standarder som gäller internationellt. En av SIS uppgifter är alltså att sammanställa de svenska medlemmarnas synpunkter och föra deras talan inom CEN och ISO.

Hur finansierar SIS sin verksamhet?

SIS omsatte 2006 193 miljoner SEK

  • 50 % försäljningsintäkter
  • 40 % projektavgifter
  • 10 % statsanslag

Vem betalar för att ta fram en standard?

Kostnaden för att ta fram en ny standard betalas av dem som behöver den.

Huvudprincipen är att ett standardiseringsprojekt finansieras av deltagande företag, organisationer, myndigheter och andra intressenter via särskilda projektavgifter. Till detta kommer statliga anslag som är relaterade till avgifterna från intressenter som t.ex. näringsliv och affärsverk.

När en standard är fastställd och klar publiceras och trycks den. Alla kan köpa standarden. Vinsten av försäljningen förs tillbaka och bidrar också till standardiseringsverksamheten.

Vem har rätt att ta del av möteshandlingarna?

Alla som deltar i en SIS-kommitté har rätt att ta del av och kommentera möteshandlingarna. SIS är en ideell förening och eftersom SIS inte är en myndighet gäller inte offentlighetsprincipen för SIS verksamhet.

Vilka har rätt att rösta i kommittéarbetet?

Alla juridiska personer som skrivit under en överenskommelseblankett har rätt att rösta i kommittéarbetet. I de allra flesta fall försöker man nå konsensus men ibland är det nödvändigt att rösta för att arbetet ska kunna drivas vidare. När man röstar gäller en röst per juridisk person.

Vem bestämmer vilka standarder vi får?

De flesta standarder kommer fram i samarbete mellan experter från hela världen.

Standardiseringen idag är en internationell verksamhet. Det innebär att man arbetar över nationsgränserna för att ta fram gemensamma standarder. I arbetet ingår experter från hela världen som representerar olika intressegrupper.

När det finns ett förslag till standard får de som berörs ge sina synpunkter i en remissomgång. Ett förslag till internationell standard går ut på omröstning bland medlemsländerna innan det kan fastställas som internationell standard.

Vem har rätt att tycka till om en framtida standard?

Alla har rätt att läsa och tycka till om förslag till en ny standard. Detta förfarande kallas remisstadium. I det specifika fallet med Office Open XML var remisstiden 6 månader. Under denna tid inkom en rad synpunkter som sammanställdes och beaktades av den svenska arbetsgruppen.

Vad händer nu?

Medlemmarna i den svenska kommittén Dokumentbeskrivningsspråk, SIS/TK 321/AG 17, har nu beslutat att tillstyrka förslaget om att dokumentformatet Office Open XML ska bli global ISO-standard. SIS kommer nu att skicka detta beslut till ISO som sammanställer alla beslut från sina medlemsländer. Alla medlemsländer ska senast den 2 september ha skickat sina respektive länders beslut till ISO. Först därefter fastställer ISO om detta blir en standard eller om den ska bearbetas vidare inom ISO.

Vänliga hälsningar

SIS, Swedish Standards Institute

2007-08-28

Skäms SIS

Skäms sjufaldigt SIS som släpper in köpta röstare strax innan omröstning om en standard.